General Car Related Discussion. To discuss anything that is related to cars and automotive technology that doesnt naturally fit into another forum catagory.

Van won't start from cold without....

Old 14-04-2019, 01:27 PM
  #1  
john_d
I'm Finding My Feet Here Now
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: fife
Posts: 119
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Default Van won't start from cold without....

Using easy start, once it's started it will start everytime all day long, it just that 1st initial start in the morning.

Changed the maf, all 4 glow plugs and crank sensor, all glow plugs receive 12v dropping to 5 after a few seconds.

Vans is a Nissan primastar (aka a Renault trafic)
john_d is offline  
Old 14-04-2019, 06:24 PM
  #2  
Glenn_
Glennvestite
iTrader: (1)
 
Glenn_'s Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Darlington county durham
Posts: 61,449
Liked 857 Times in 827 Posts
Default

I hope it's not injectors cause there a nightmare to remove.
Glenn_ is offline  
Old 14-04-2019, 09:18 PM
  #3  
scoooby slayer
PassionFord Post Whore!!
iTrader: (4)
 
scoooby slayer's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: st neots cambridgeshire
Posts: 8,417
Liked 88 Times in 76 Posts
Default

I've had this recently on cat C6 and c9 engines and once I had my laptop on and did some testing I had some faulty injectors
scoooby slayer is offline  
Old 14-04-2019, 09:32 PM
  #4  
john_d
I'm Finding My Feet Here Now
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: fife
Posts: 119
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Default

it runs fine when its started so im not sure its the injectors

why would it start with easy start?
john_d is offline  
Old 14-04-2019, 10:23 PM
  #5  
scoooby slayer
PassionFord Post Whore!!
iTrader: (4)
 
scoooby slayer's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: st neots cambridgeshire
Posts: 8,417
Liked 88 Times in 76 Posts
Default

Originally Posted by john_d View Post
it runs fine when its started so im not sure its the injectors

why would it start with easy start?
On my cat engines the cranking speed isn't fast enough for the fuel pump to make enough pressure for the ECM to open the injectors, easy start makes the engine fire increasing the engine speed to then get the pressure high enough for the ECM to open injectors, these modern engines are alot different to the old engines when they wouldn't cold start

You cannot guess these things though rail pressure needs testing under cranking, I've not had a failed heui pump yet it's always been leaking injectors causing a drop in pressure, if you have individual fuel lines they can be blanked, but if you haven't only way I've found is finding cylinders that aren't firing within 10 seconds after cold start to isolate faulty injector
scoooby slayer is offline  
Old 15-04-2019, 10:39 AM
  #6  
Loomer
Regular Contributor
 
Join Date: Aug 2015
Location: Devon
Posts: 247
Liked 20 Times in 19 Posts
Default

Air leaks are common on the fuel filter, hand primer if it has one, draws air overnight.
Loomer is offline  
Old 15-04-2019, 01:26 PM
  #7  
ajamesc
cossie fan (unluckerly)
 
ajamesc's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: hampshire
Posts: 9,063
Liked 285 Times in 266 Posts
Default

Anything will start with easy start lol its compression ignition it will run on the easy start. it could a number of things injector leak off affecting the rail pressure that could be 1 bad injector or 4 slightly bad ones. a small fuel leak causing an air lock or drawing in air. low fuel pressure.
ajamesc is offline  
Old 15-04-2019, 01:47 PM
  #8  
Mad_Mat
New Owner
 
Join Date: Jun 2013
Location: Watford
Posts: 569
Liked 58 Times in 58 Posts
Default

At least no one will be able to pinch it. HTH.
Mad_Mat is offline  
Old 15-04-2019, 08:20 PM
  #9  
john_d
I'm Finding My Feet Here Now
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: fife
Posts: 119
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Default

so this morning it really didn't want to start even with easy start, 20 minutes messing about, battery almost dead - had to get the booster cables and connect it to my car, a little sluggish to turn over (to be expected) but she fired no problem much to my surprise

unfortunately it will be the weekend before i can have a decent look at it
john_d is offline  
Old 18-04-2019, 11:07 PM
  #10  
stevieturbo
C**t
 
stevieturbo's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Norn Iron
Posts: 6,810
Liked 134 Times in 128 Posts
Default

Originally Posted by john_d View Post
so this morning it really didn't want to start even with easy start, 20 minutes messing about, battery almost dead - had to get the booster cables and connect it to my car, a little sluggish to turn over (to be expected) but she fired no problem much to my surprise

unfortunately it will be the weekend before i can have a decent look at it
So buy a new battery and ensure all wiring/terminals are good.
stevieturbo is offline  
Old 19-04-2019, 05:41 AM
  #11  
john_d
I'm Finding My Feet Here Now
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: fife
Posts: 119
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Default

Quite happily buy a new battery if I knew it would solve the problem, since my last post where it was a nightmare to start it's started every time since.
john_d is offline  
Old 19-04-2019, 07:30 PM
  #12  
GVK.
PassionFord Post Whore!!
 
GVK.'s Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Lincs.
Posts: 4,129
Liked 30 Times in 29 Posts
Default

Weathers warmer, even up there!
GVK. is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
crash&burn
Ford Escort RS Turbo
5
23-12-2016 09:47 PM
Bransby
Ford Escort RS Turbo
8
07-10-2011 01:52 PM
Bransby
Ford Escort RS Turbo
0
08-04-2011 09:25 PM
danfisher
Technical help Q & A
5
11-12-2009 11:06 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Van won't start from cold without....


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.