Focus 1.0 EcoBoost starting / misfires - PassionFord - Ford Focus, Escort & RS Forum Discussion


Technical help Q & A Got A technical problem with you car? Keep it in here where the techies hang out and we will try to solve it for you!!

Focus 1.0 EcoBoost starting / misfires

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-08-2018, 11:49 AM   #1  
inthehat
Virgin
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2018
Location: West Yorkshire
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Focus 1.0 EcoBoost starting / misfires

Hello

new member here (Missus was signed up before but forgot details) we have now moved on from Focus mk2.5 1.6 to mk3 1.0 ecoboost, very impressed with engine until just now.

took car camping in cornwall for week ran fine no issues, halfway back home after short services stop when we started the car it had a really rough idle with engine mangement light on. switch on off a few times and it seemed ok. drove back last 100 miles fine if maybe a little down on power. since then it has been reoccuring daily to the point where it refused to start one morning.

borrowed a elm cable from a ford enthusiast at workand used forscan. i got on cold startup misfire codes on all three cylinders, but then switch off and back on it drove home fine.
forscan suggests Possible causes :
Ignition System
Fuel System
Low Fuel Warning
Blocked kinked or crushed fuel lines
Fuel contaminated
Evaporative emission control system malfunction
EGR system fault.
Base engine fault

after much googling i think its pointing to fuel pump. does anyone know what pressures i should be expecting so i can check with forscan please?

im thinking coil pack / plugs unlikey as codes on all three cylinders has to be something else they all have in common.

any help appreciated as ford wanted £114 to look at it which i thought was a bit steep.
thank you
Attached Files
File Type: txt Forscan Fault Log.txt (6.5 KB, 2 views)
inthehat is offline   Reply With Quote
Old 13-08-2018, 07:48 AM   #2  
inthehat
Virgin
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2018
Location: West Yorkshire
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Angry

just remembered it was down quite alot on coolant after the long trip back so i topped up but its lost around 500ml in the less than 50miles.
inthehat is offline   Reply With Quote
Old 13-08-2018, 10:03 AM   #3  
RichieST
15K+ Super Poster!!
iTrader: (2)
 
RichieST's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Wiltshire
Posts: 18,460
Thanked 389 Times in 341 Posts
Default

Has it had the recall done on the plastic coolant pipe? These are common for leaking coolant, overheating and blowing the head gasket.
RichieST is online now   Reply With Quote
Old 13-08-2018, 11:08 AM   #4  
inthehat
Virgin
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2018
Location: West Yorkshire
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks RichieST

i did some more digging this morning after i remembered about the coolant loss and found out about the issue, so i called ford who couldnt tell me if it had been done or not. only thing they said was it was due a clutch pressure plate check recall. can i look under the bonnet and tell? if so which hose is it please?

also i didnt notice any overheating on the temperature gauge stayed in the middle. i did also find this page https://www.pressreader.com/uk/auto-...81586650820076 so not looking good :-( expensive bill to come i suspect. its a 12 plate with only 60k on it.
inthehat is offline   Reply With Quote
Old 13-08-2018, 12:27 PM   #5  
inthehat
Virgin
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2018
Location: West Yorkshire
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

just been out and started it, it didnt want to rev at first and was running very rich you could really smell the fuel. then it cleared after 30 seconds not sure if this mean anything?
inthehat is offline   Reply With Quote
Old 13-08-2018, 12:58 PM   #6  
RichieST
15K+ Super Poster!!
iTrader: (2)
 
RichieST's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Wiltshire
Posts: 18,460
Thanked 389 Times in 341 Posts
Default

I don't know the ins and outs of it but there are a lot of problems with these engines, especially the early ones. Id take it to someone who knows what they are doing to diagnose it properly.
RichieST is online now   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
RS still misfires after changng everything AJ-RST1 Ford Escort RS Turbo 9 18-08-2008 05:42 PM
RS misfires changed everything AJ-RST1 Ford Escort RS Turbo 4 11-08-2008 06:04 PM
Misfires that affect the rev counter??? Escos kjc300 Technical help Q & A 4 30-11-2007 06:12 PM
Well ive fitted my coil pack and still getting misfires ? Alg1k General Car Related Discussion. 7 01-06-2005 09:59 PM
my engine misfires!? Anonymous Ford Escort RS Turbo 7 24-03-2004 09:06 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 10:48 AM.


© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands
We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.