escort rs turbo s2 amail - PassionFord - Ford Focus, Escort & RS Forum Discussion



Technical essay Archives A collection of topics you really shouldnt have missed first time round if your interested in the technical aspect of how these Fords work..!! Also many Workshop manuals available in downloadable format. Access is available to Gold Members only.

escort rs turbo s2 amail

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 13-07-2013, 08:17 AM   #1
roy1972
15000
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: Wolverhampton
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default escort rs turbo s2 amail

The amail valve on a rs turbo s2 where do the pipes go to and I've got a water cooled turbo does anyone know were the 2 water pipes go to or has someone got the water pipes for sale
roy1972 is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 09:27 AM   #2
Danwood79
PassionFord Regular
 
Danwood79's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Donington
Posts: 475
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Cant remember the Amal valve, but I think the water pipes are- top water pipe goes to thermostat housing and bottom goes to the o/s rad.
You can run without water pipes just make sure you let the car idle for a few mins before switching off.
Dan
Danwood79 is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 12:39 PM   #3
roy1972
15000
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: Wolverhampton
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

So I don't have to have water pipes connected
roy1972 is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 01:16 PM   #4
RSBryden
Too many posts.. I need a life!!
 
Join Date: Mar 2013
Location: Essex (pitsea)
Posts: 608
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

U can bridge the two water pipes together top to bottom if u have a air cooled turbo, just by a joiner, easily done, Amal valve comes from map sensor to actuater I think, ecu runs pipes to map sensor and the Amal valve n bleed valve r usualy between actuater n map sensor
RSBryden is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 01:32 PM   #5
roy1972
15000
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: Wolverhampton
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

So is the amail sensor on efi or mfi
roy1972 is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 04:49 PM   #6
RSBryden
Too many posts.. I need a life!!
 
Join Date: Mar 2013
Location: Essex (pitsea)
Posts: 608
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

Mine is mfi and had it ! I presume both buddy as efi is upgrade and u could change to 3 bar map sensor
RSBryden is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 07:21 PM   #7
roy1972
15000
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: Wolverhampton
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

So can I really run the car with out water Cooling pipes on the turbo
roy1972 is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 09:24 PM   #8
RSBryden
Too many posts.. I need a life!!
 
Join Date: Mar 2013
Location: Essex (pitsea)
Posts: 608
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

Wot turbo do you have ? T3?
RSBryden is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 09:37 PM   #9
roy1972
15000
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: Wolverhampton
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Yes m8 a t3 oil pipes and 2 water pipes on the sides
roy1972 is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 09:48 PM   #10
RSBryden
Too many posts.. I need a life!!
 
Join Date: Mar 2013
Location: Essex (pitsea)
Posts: 608
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

1 nearer to the rad goes to the rad return mate an top 1 goes to top rad hose mate!

Top one shud plug into the pipe that goes from rad into water thermostat just under dizzy, it shud have a thin pipe that pushes over the long tube on top of turbo,
Had too much booze n sunburnt
RSBryden is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 10:50 PM   #11
roy1972
15000
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: Wolverhampton
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks for the info
roy1972 is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2013, 11:48 AM   #12
roy1972
15000
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: Wolverhampton
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

So can someone verify that I can run the t3 turbo without the water pipes without causing any damage please
roy1972 is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2013, 01:13 PM   #13
RSBryden
Too many posts.. I need a life!!
 
Join Date: Mar 2013
Location: Essex (pitsea)
Posts: 608
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

No buddy if it has water feed then use em,
I think the s1 turbo is air cooled,

Plum the water in buddy or it won't last long at all!
RSBryden is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2013, 01:25 PM   #14
roy1972
15000
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: Wolverhampton
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

That's what I wanted to here. To me they are there for a reason someone said earlier to leave them off and let it cool before I switch it off
roy1972 is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2013, 01:33 PM   #15
RSBryden
Too many posts.. I need a life!!
 
Join Date: Mar 2013
Location: Essex (pitsea)
Posts: 608
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

Let it tick over for a min or two after driving hard anyways,
Let all the oils and water pump round engine and turbo,

Always warm her up before ragging it as cool her down before switching her off
RSBryden is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2013, 01:36 PM   #16
roy1972
15000
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: Wolverhampton
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

That's what I was going to do but thanks for clearing this up m8
roy1972 is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2013, 10:28 PM   #17
adamrs89
Wahay!! I've lost my Virginity!!
 
adamrs89's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: staffordshire
Posts: 88
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I have same prob previous owner put a charge cooler on but never plumbed it in and the water pipes are missing someone told me don't bover putting them on because it will run cooler because hot water from the turbo won't be circulating around the engine so don't know what to do everyone's saying diff things
adamrs89 is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2013, 11:05 PM   #18
roy1972
15000
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: Wolverhampton
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Yes same problem different answers from everyone I do know someone who has been running his over a year without any problems he told me s1 didn't have water cooled turbo and both are the same turbo unit I just don't know?????
roy1972 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2013, 02:35 PM   #19
Tondeur
I'm Finding My Feet Here Now
 
Tondeur's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: portsmouth
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

If you have an s2 turbo t3 water cooled plumb it in will greatly increase the life of the unit. Turbos are big bucks these days.

Tondeur
Tondeur is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1989 red series two escort rs turbo 3i Jim Cars for Sale 4 20-11-2015 05:12 AM
Spec R oil filler cap,spec r turbo damper 3dr arch, sapph rear door cards Matt Baxter Ford RS Cosworth Parts for Sale 6 16-09-2015 08:30 PM
Escort RS2000 4x4 or RWD rollin shell FlashRS Cars for Sale 10 14-09-2015 12:36 PM
One for the loom builders/electrical buffs. muz General Car Related Discussion. 3 16-08-2015 12:57 PM
S2 rs turbo lost spark adriansaleem Technical help Q & A 3 01-08-2015 09:28 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 11:17 PM.