PassionFord      


Go Back   PassionFord > Ford car Forums listed by Model. > Ford Fiesta
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

Ford Fiesta This forum is for discussion of all things pertaining to the Ford Fiesta Range of cars.

Welcome to Passion Ford!
Welcome to Passion Ford.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join Passion Ford today!


Reply
 
 
 
submit to reddit
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-03-2012, 06:38 PM   #1
fordmadwill
15000
 
Trader Score: (0)
Join Date: Oct 2009
Location: harroagte
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Running probs

Hi all, at my wits end with my fiesta rs turbo.
Just finished restoring her full strip down, resprayed, engine rebuilt running all as per factory spec even down to the radio and the exhaust.
Engine starts fine cold and hot, is very lumpy at idle and hard to drive at slow speeds it jalts when applying power at low end but when at higher sppeds like on the motorway when i get to cruise speed i can still feel the jalt, its like at a certain postion on the power it dosnt want to run nice.
Parts iv changed
Iv tried 3 different TPS's
3 differnt ICV's all been cleaned
a differnt coolent temp sensor
2 other speed sensors
New fuel pump and did away with the in tank dampner.
2 brand new map sensors but they were after market one's (Fuel parts they were called)so iv put the one i got with the car back on but iv bought another ford one off ebay.
Made sure all connections are clean and sprayed a little wd40 in them.
Had mixture checked and adjusted but iv fidled with it since as it made her no better.
The only things i havnt changed as i dont have any are the crank sensor and the air temp sensor
Dont know if i should just book it in with motorsport in blackpool.
Many info would be greatfull, will
If you were logged in, you wouldn't be seeing this ad!
Register your free account today, or log in if you already have an account.
fordmadwill is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2012, 01:42 PM   #2
1strst
Regular Contributor
 
1strst's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: Jun 2010
Location: birmingham
Posts: 271
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

had a similar thing with mine a few weeks back and it was a bad earth the one at fault on mine was on the inner wing in line with the cam pulley but worth checking all of them mate
__________________
1strst is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2012, 05:11 PM   #3
Fordmad!
PassionFord Post Troll
 
Trader Score: (0)
Join Date: Apr 2010
Location: Ellesmere
Posts: 3,286
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Id say its an earth problem. had this with my xr3i. Possibly worth changing the other sensors aswell just to see if this cures it, especially the crank
Fordmad! is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2012, 06:54 PM   #4
fordmadwill
15000
 
Trader Score: (0)
Join Date: Oct 2009
Location: harroagte
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by fordmadwill View Post
Hi all, at my wits end with my fiesta rs turbo.
Just finished restoring her full strip down, resprayed, engine rebuilt running all as per factory spec even down to the radio and the exhaust.
Engine starts fine cold and hot, is very lumpy at idle and hard to drive at slow speeds it jalts when applying power at low end but when at higher sppeds like on the motorway when i get to cruise speed i can still feel the jalt, its like at a certain postion on the power it dosnt want to run nice.
Parts iv changed
Iv tried 3 different TPS's
3 differnt ICV's all been cleaned
a differnt coolent temp sensor
2 other speed sensors
New fuel pump and did away with the in tank dampner.
2 brand new map sensors but they were after market one's (Fuel parts they were called)so iv put the one i got with the car back on but iv bought another ford one off ebay.
Made sure all connections are clean and sprayed a little wd40 in them.
Had mixture checked and adjusted but iv fidled with it since as it made her no better.
The only things i havnt changed as i dont have any are the crank sensor and the air temp sensor
Dont know if i should just book it in with motorsport in blackpool.
Many info would be greatfull, will
Many thanks for replys, Had it at my mates garage today mixture was way out as i had been adjusting it, it was at 0.2, adjusted it to 2.5 it ran better but the jalt is still there im going to get new plugs as iv checked the motorcraft number on them is wrong to the ones that should be one the car, did the earths when i got home battery tray ones the ones that go to the inner wings and the main battery terms.
But it still doing it when i run it at fast idle i can hear the jerk in the engine like its hunting if u know what i meen.
fordmadwill is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2012, 06:59 PM   #5
1strst
Regular Contributor
 
1strst's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: Jun 2010
Location: birmingham
Posts: 271
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

have you checked the green relay at the back of the fuse box? also disconect the crank sensor wiring and check it as mine was bodged where the plug is .
__________________
1strst is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2012, 05:33 PM   #6
Cragrat
sit boo boo sit
 
Cragrat's Avatar
 
Trader Score: (4)
Join Date: Jun 2008
Location: Location Location..
Posts: 7,522
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

you should sell the pile of crap n buy a proper reliable motor like a cossie

__________________
D.

world cruzerweight swingball champion

Cragrat is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2012, 05:35 PM   #7
Fordmad!
PassionFord Post Troll
 
Trader Score: (0)
Join Date: Apr 2010
Location: Ellesmere
Posts: 3,286
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Cragrat View Post
you should sell the pile of crap n buy a proper reliable motor like a cossie

LOL
Fordmad! is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2012, 07:02 PM   #8
Cragrat
sit boo boo sit
 
Cragrat's Avatar
 
Trader Score: (4)
Join Date: Jun 2008
Location: Location Location..
Posts: 7,522
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

ps Will thats not how you spell Harrogate
__________________
D.

world cruzerweight swingball champion

Cragrat is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 06:12 PM   #9
Brendan
struggling with reality
 
Brendan's Avatar
 
Trader Score: (1)
Join Date: Dec 2010
Location: Salford
Posts: 1,667
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Cragrat View Post
you should sell the pile of crap n buy a proper reliable motor like a cossie

That is the pot calling the kettle black!

in more than 15 years of ownership mine has had 1 CPS problem and 1 fuel pump. the only other issues have been third party bits!

OK a fiesta RST will not have the straight line performance a cossie can have but being a lot smaller they are very agile round the bends and they cost less too (most of the time)
Brendan is offline   Reply With Quote
Old 15-07-2012, 12:33 PM   #10
Cragrat
sit boo boo sit
 
Cragrat's Avatar
 
Trader Score: (4)
Join Date: Jun 2008
Location: Location Location..
Posts: 7,522
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Quote:
Originally Posted by Brendan View Post
That is the pot calling the kettle black!

in more than 15 years of ownership mine has had 1 CPS problem and 1 fuel pump. the only other issues have been third party bits!

OK a fiesta RST will not have the straight line performance a cossie can have but being a lot smaller they are very agile round the bends and they cost less too (most of the time)


< denotes sarcasm (I`ve not driven my 3dr in 3.5yrs)
__________________
D.

world cruzerweight swingball champion

Cragrat is offline   Reply With Quote
Old 15-07-2012, 12:33 PM
PassionFord
Ford Focus




Paid Advertisement


 
 
 
submit to reddit
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Advertising - Privacy Statement - Terms of Service - JOBS



All times are GMT. The time now is 08:39 PM.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.